O farmě

Farma u Vilímovských, je malá farma. Nachází se nedaleko Vlašimi na okraji CHKO Podblanicko.

Farma vznikla v roce 1992. Výměra farmy v té době byla 1,2 ha půdy, které nám v restituci vydalo místní ZD. Neměli jsme ani zdání do čeho jsme se s odhodláním pustili. Když přeskočím všechny ty roky kladů, záporů a poznávání co vůbec zemědělství obnáší, ocitneme se v roce 2014, kdy Farma obhospodařuje téměř 200 ha zemědělské půdy, má vlastní stáje, veškerou moderní techniku a 170 ks masného skotu plemene Charolais, Angus, Limousine, masný Simentál a Čestr.

V únoru 2016 jsme dobudovali a zkolaudovali bourárnu a chladící boxy, provoz splňuje veškeré přísné hygienické a veterinární předpisy.

Mladé býčky a jalovice nakupujeme ve stáří cca 12-ti měsíců výhradně z českých chovů, převážně plemene Charolais. Zvířata stráví část svého života na pastvě, a po té jsou převezeny do stáje a krmeny statkovým krmivem pouze z vlastní produkce – kukuřice, šrot a jetelová senáž – vše bez konzervantů, aby bylo zajištěno dostatečné množství tuku, a to jak mezisvalového, který nám dává tzv. mramorování masa, tak i podkožního, který je zase důležitý pro zrání a jakosti masa. Naši prioritou je prodávat kvalitní české maso bez obsahu antibiotik a jiných léčivých přípravků.

 

Zrání masa

V průběhu zrání masa dochází k biochemickým přeměnám ve svalové tkáni a to ihned po porážce zvířete. Zráním maso křehne současně nabývá delikátní aroma i chuť. Maso necháváme zrát ve čtvrtích v chladících boxech po dobu minimálně 30 dnů při teplotě 0 – 2 °C a 70% relativní vlhkosti, jde o tzv. suché zrání (staření). Stařením výrazně ubývá na hmotnosti, protože se ze čtvrtí odpařuje voda a osychají, později se tyto části musí odříznout.

P1010461

 

Bourání masa

Vyzrálé maso je rozbouráno a vakuově zabaleno, což umožňuje podstatně širší využití a kratší dobu přípravy než jak jsme zvyklí. Takto vakuově zabalené maso může být skladováno dalších až 30 dnů v chladničce při teplotě 0 – 2°C, lze jej i zmrazovat, aniž by utrpělo na kvalitě. I po pozvolném rozmrazení na pokojovou teplotu si maso zachovává svoji jemnost, křehkost a šťavnatost.

Vnitřnosti jsou po porážce vakuově zabaleny a šokově zmrazeny.

 

Původ našeho hovězího masa si můžete ověřit zde: http://eagri.cz/public/app/HoveziMaso/Vyhledat.aspx